Πανάδες : Αιτίες και συμβουλές | Suenso Spa

Πανάδες : Αιτίες και συμβουλές

Έχετε πρόβλημα με δυσχρωμίες στο δέρμα σας; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι, αφού αποτελούν το δεύτερο κατά σειρά πρόβλημα αισθητικής μετά τις ρυτίδες.
Οι πανάδες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την μελανοτρόπο ορμόνη, ορμόνες, δηλαδή, που είναι αυξημένες στις γυναίκες. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι άντρες δεν κινδυνεύουν τόσο από τις πανάδες.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμίες. Ακόμη και ένα προϊόν, από ένα συστατικό μπορεί να δημιουργήσει φωτοευαισθησία στο δέρμα. Παρατηρούνται συνήθως στις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ. Η έκτασή τους εξαρτάται από την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, αλλά και από τη διάρκεια παραμονής στον ήλιο σε βάθος χρόνου, ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Η υπερέκκριση των οιστρογόνων, η εγκυμοσύνη ( λόγω έλλειψης βιταμίνης Β9 ) , τα αντισυλληπτικά, η κακή διατροφή – και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά- η έλλειψη βιταμινών αλλά και τα καλλυντικά προϊόντα με οινόπνευμα, τα ηρεμιστικά χάπια, τα αντιβιοτικά καθώς και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν συνδυαστικά με την έκθεση στην αντηλιακή ακτινοβολία ραγδαία αύξηση κάθε είδους χρωματικής ανομοιομορφίας στην επιδερμίδα.
Και μερικές ακόμη συμβουλές :

  • Η πρόληψη βασίζεται στην αντηλιακή προστασία του προσώπου, αλλά και τη γενικότερη αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ενώ η θεραπεία απαιτεί συστηματική εφαρμογή αντηλιακών και λευκαντικών προϊόντων.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία μπορεί να εμφανίσεις πανάδες. Η γήρανση βοηθάει, γιατί ουσιαστικά είναι η συσωρευμένη δράση του ήλιου στην επιδερμίδα μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πανάδες μπορεί να βγάλεις και στα 20 σου αν έχεις πάρει αντισυληπτικά και δεν χρησιμοποιείς αντηλιακή.
  • Η αντηλιακή είναι SOS! Ειδικά αν φοράς λευκαντικές κρέμες!
  • Αν η λευκαντική σου κρέμα έχει αυξημένο ποσοστό ρετινόλης και υδροκινόνης την φοράς αυστηρά και μόνο το βράδυ! Το καλοκαίρι προτίμησε λευκαντικές κρέμες με χαμηλότερο ποσοστό ρετινόλης
  • Να ξέρεις πως διαφορά δεν θα δεις αμέσως, αλλά τουλάχιστον σε ένα μήνα. Μην ξεχνάς πως το μέλασμα ή αλλιώς η πανάδα έχει δημιουργηθεί σιγά- σιγά. Το ίδιο θα συμβεί και με την αποθεραπεία. Το πόσο αργά ή γρήγορα θα δεις αποτέλεσμα εξαρτάται επίσης από το βάθος της πανάδας.
  • ΠΑΝΑΔΕΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ: Αν κάνετε ανάλυση στο μικροσκόπιο ενός λεκέ γήρατος θα δείτε ότι πρόκειται για γερασμένο πεδίο, όπου λείπουν όλα τα ολιγοστοιχεία, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και τα αμινοξέα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται περισσότερα ανανεωτικά προϊόντα για να δείτε αποτέλεσμα της τάξεως του 65 – 70%.

Κείμενο : Χάρις Θεοδοσίου